KEPERLUAN PROSEDUR OPERASI STANDARD DALAM PENERIMAAN DOKUMEN DIGITAL DI MAHKAMAH SIVIL MALAYSIA: (Requirementsfor Standard Operating Procedure in the Admissibility of Digital Documents in the Malaysian Civil Courts) (UUM Journal of Legal Studies, 2023)
Keperluan dalam memastikan kebolehgunaan dan kebolehpercayaan dokwnen digital di mahkamah merupakan salah satu penentu kebolehterimaan dokumen digital sebagai kaedah pembuktian di mahkamah. Oleh itu, bagi mengekalkan keasliannya, dokumen digital perlu dinilai secara betul dengan mengglmakan prosedur khusus supaya bukti tersebut terlindung daripada diceroboh dan diubah lantas memastikan ia diterima sebagai bukti, khususnya di mahkamah sivil. Waiau bagaimanapun, masih tiada kajian yang membincangkan aspek keperluan prosedur operasi standard (SOP) dalam kebolehterimaan dokumen digital di mahkamah sivil walaupun secara umumnya mahkamah sivil telah pun mengguna pakai dokumen digital sebagai bukti seja.k tahun 1950-an. Oleh itu, kajian inia.kan membincangkan kedudukan dokumen digital di mahkamah sivil, enakmen, dan peruntukan berkaitan penggunaannya serta SOP untuk. mengguna.kan dokumen digital sebagai bukti khususnya di mahkamah sivil. K.ajian ini juga mengguna.kan kaedah kualitatif dengan mengumpul data daripada sumber primer dan sumber sekunder yang kemudiannya dianalisis mengguna.kan kaedah analisis kandungan. K.ajian mendapati bahawa satu SOP tentang penerimaan dokumen digital di mahkamah sivil adalah sangat penting dan sesuai dengan undang undang untuk. memastikan bahawa bukti yang dikemukakan adalah sahih dan boleh dipercayai, seperti yang digariskan oleh mahkamah. Hasil kajian ini juga menunjukkan bahawa ia boleh dijadikan sebagai rujukan oleh para hakim dan pengamal undang-undang sivil untuk. membuat pertimbangan adil terhadap isu berkaitan dengan dokumen digital sebagai salah satu bentuk. kaedah pembuktian khususnya di mahkamah sivil. ABSTRACTThe need to ensure the usability and reliability of digital documents in court isoneofthedeterminants intheadmissibility ofdigital documents as a method of proof in court. Therefore, in order to maintain its authenticity, digital documents must be evaluated in the right way to protect evidence from being tampered with and altered through specific procedures to ensure that they can be accepted as evidence, especially in civil courts. However, there are no specific studies asyet that discuss the requirements of standard operatingprocedure (SOP) in the admissibility of digital documents in civil courts; even though generally, the civil courts have been adopting digital documents as a method ofproof since the 1950s. Thispaper examines theposition of digital documents in civil courts, the enactments and provisions relating to their use including SOPsfor the use of digital documents as evidence, particularly in civil courts. Qualitative methods were used to collect datafrom primary and secondary sources, which were then analyzed using content analysis. The results of the studyfound that SOP is important in the admissibility of digital documents by the civil courts, to verify thatproof submitted to the court is genuine and accurate in accordance with the guidelines of the court. The results also show that this study can be used as referencefor judges and civil lawpractitioners to makefair judgements on issues related to digital documents as aform ofproof method especially in civil courts.