PEMERKASAAN PELAKSANAAN SULH DALAM KES-KES HARTANAH MELALUI PEMAKAIAN ARAHAN AMALAN DI MAHKAMAH SYARIAH DI MALAYSIA (Enhancement on the Application of Sulh in Real Property Cases through Practice Directions in Malaysian Shariah Courts) (UUM Journal of Legal Studies, 2022)
Pemakaian Arahan Amalan membantu pelaksanaan sulh di Mahkamah Syariah pada penyediaan proses kerja bermula daripada pendaftaran kes hingga perintah penghakiman persetujuan dikeluarkan. Kajian ini meneliti kedudukan dan pemakaian Arahan Amalan dalam pelaksanaan sulh dalam kes-kes hartanah di Mahkamah Syariah. Data kajian ini terdiri daripada sumber primer seperti statut, Arahan-Arahan Amalan, penghakiman kes-kes, temubual dan sumber sekunder seperti penulisan di dalam artikel jurnal dan buku. Analisis kandungan secara deskriptif digunakan bagi menganalisis data-data yang telah dikumpulkan. Kajian ini mendapati pemakaian Arahan Amalan menyediakan garis panduan kepada pegawai sulh dan hakim syarie menjalankan tugas mereka secara berkesan. Namun melalui analisis penghakiman kes yang diputuskan, Arahan Amalan ke arah pemerkasaan pelaksanaan sulh khususnya dalam penyelesaian kes hartanah masih perlu ditambah baik dalam mendepani cabaran semasa, isu perundangan dan pentadbiran. Implikasi kajian ini dapat memantapkan aspek proses penghakiman dan pengurusan kes dalam Mahkamah Syariah di Malaysia. ABSTRACTThe application of practice directions assists the implementation of sulh in the Syariah Courts in the preparation of work processes starting from case registration until the issuance of consent judgement order. This study examined the position and application of practice directions in the implementation of sulh with regard to real estate in the Syariah Courts. The data of this study was based on primary sources such as statutes, practice directions, judgement of cases, interviews and secondary sources such as journal articles and books. Descriptive content analysis was used to analyze the data collected. This study found that the application of practice directions serves as guidelines for sulh officers and syarie judges to conduct their duties effectively. Despite this, by using content analysis of the case decided, it was found that practice directions in empowering sulh implementation needs to be improved to deal with current challenges, including legal and administrative issues. The implications of this study can help strengthen aspects of judgement and case management processes in the Malaysian Syariah Courts.