KEPELBAGAIAN DEFINISI DAN PENGGUNAAN SENJATA MENURUT PERSPEKTIF UNDANGÂUNDANG DI MALAYSIA (UUM Journal of Legal Studies, 2020)
Pistol, senjata api, pisau, grenad, peluru berpandu, rifel adalah antara bentuk senjata fizikal yang mungkin dikenali orang ramai. Meskipun begitu, perkembangan dalam bidang sains dan teknologi serta pertumbuhan yang luar biasa dalam pembangunan manusia telah membawa kepada kemajuan pengetahuan yang meluas dan lebih baik dalam kalangan pakar untuk menghasilkan senjata moden yang lebih berkesan pada masa akan datang. Pada masa kini, senjata fizikal tidak lagi dieksploitasi untuk mengakibatkan kemusnahan dan kerosakan. Sebaliknya, bahan kimia, biologi, radiologi dan letupan nuklear (CBRNE) digunakan untuk tujuan mewujudkan ketakutan yang maksimum, kematian dan kemusnahan orang ramai dan masyarakat. Pada masa yang sama, persepsi orang ramai terhadap senjata juga akan berubah sekiranya mereka memiliki pengetahuan tentang pelbagai senjata dan cara-cara penggunaannya. Oleh itu, artikel ini bertujuan mendefinisikan senjata yang berbentuk konvensional dan bukan konvensional melalui cara penggunaannya dengan merujuk kepada statut-statut yang relevan dan sedia ada di Malaysia. Terdapat juga usaha untuk membincangkan berbagai-bagai jenis senjata melalui kepelbagaian penggunaannya bagi setiap jenis senjata.