(untitled) (UUM Journal of Legal Studies, 2020)
Fuqaha berbeza pendapat akan keperluan keizinan wali dalam sesuatu akad pernikahan. Persoalan timbul, apakah keizinan daripada wali itu diperlukan dalam pernikahan? Ataupun seseorang perempuan itu berhak untuk menikahkan dirinya sendiri. Artikel ini membincangkan konsep perwalian dari perspektif fiqh melibatkan definisi, dalil syarak, syarat-syarat dan lain-lain yang berkaitan. Berdasarkan karya-karya fiqh klasik, kaedah analisis kandungan dan perbandingan digunakan bagi melihat sejauh mana berlaku perbezaan pandangan antara fuqaha dalam hal ini. Kajian mendapati bahawa, majoriti fuqaha berpandangan bahawa keizinan wali merupakan syarat kepada kesahihan sesuatu akad pernikahan bagi perempuan berstatus anak dara. Dalam kes perempuan berstatus janda, keizinan daripadanya juga diperlukan.