(untitled) (RENTAS: Jurnal Bahasa, Sastera dan Budaya, 2024)
Makalah ini berhasrat untuk membandingkan cara dua orang wartawan majalah Special Force Indonesia menggunakan singkatan dan akronim dalam penulisan mereka. Wartawan sering berhadapan dengan masalah perbezaan teknikal dalam penggunaan singkatan dan akronim. Kajian menunjukkan bahawa akronim mempunyai fungsi untuk menyampaikan maklumat kepada khalayak pembaca, manakala singkatan digunakan untuk mengekalkan identiti. Pihak wartawan bertanggungjawab untuk memberikan penerangan yang tepat memandangkan majalah bermatlamat untuk membekalkan maklumat kepada khalayak pembaca umum. Makalah ini meneliti penggunaan singkatan dan akronim yang terdapat dalam majalah Cahaya Chandaraca Kopassus yang diterbitkan pada tahun 2005. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif deskriptif dan menggunakan data daripada majalah Kopassus terbitan 2005. Pengkaji menganalisis dua topik yang dikupas dalam majalah ini, khususnya topik Tandem Master dan topik Penugasan Misi PBB. Kedua-dua topik ini berhasrat untuk memberikan maklumat kepada khalayak pembaca umum, terutamanya dalam bidang penulisan media. Kajian ini juga berusaha untuk mengenal pasti fungsi singkatan dan akronim yang digunakan oleh kedua-dua orang wartawan.