(untitled) (Practitioner Research, 2020)
Iklim sekolah yang positif akan menghasilkan modal insan berkualiti tinggi, sementara keberkesanan diri bertindak sebagai pendorong untuk mencapai matlamat. Keberkesanan kedua-dua elemen ini meningkatkan komitmen guru dalam memastikan kejayaan institusi pendidikan. Oleh itu, kajian yang dikembangkan untuk mengkaji hubungan antara iklim sekolah dan komitmen guru, serta hubungan tidak langsung melalui keberkesanan diri sebagai konstruk mediator. Guru dipilih secara rawak dari 18 sekolah menengah berpencapaian tinggi di Kelantan, dengan jumlah keseluruhan 360 responden. Kaedah tinjauan keratan rentas diterapkan untuk mengumpulkan data. Soal selidik terdiri daripada 44 item. Perisian IBM SPSS digunakan untuk menganalisis ujian korelasi dan regresi. Analisis korelasi Pearson mengesahkan hubungan positif dan signifikan antara ketiga-tiga pemboleh ubah, iaitu korelasi lemah untuk iklim sekolah dan komitmen (r = .24, p <.01), serta antara iklim sekolah dan keberkesanan diri (r = .23 , p <.01). Sebaliknya, korelasi tinggi antara keberkesanan diri dan komitmen (r = .85, p <.01). Analisis regresi terhadap pengaruh iklim sekolah terhadap komitmen guru menunjukkan bahawa R2 = .06, p <.01 adalah signifikan. Nilai beta menunjukkan bahawa iklim sekolah menyumbang 0.24 (24%), yang mempengaruhi komitmen secara signifikan. Analisis regresi berganda terhadap iklim sekolah dan efikasi kendiri terhadap komitmen guru mengesahkan bahawa R2 = .72, p <.01 adalah signifikan. Walau bagaimanapun, nilai beta menunjukkan bahawa sumbangan iklim sekolah menurun menjadi 0,05 (5%) dan tidak mempengaruhi komitmen secara signifikan kerana peramal keberkesanan diri dimasukkan ke dalam model regresi. Nilai beta menunjukkan bahawa keberkesanan diri menyumbang 0.84 (84%), secara signifikan mempengaruhi komitmen dan bertindak sebagai pemboleh ubah mediator penuh untuk iklim sekolah dan komitmen guru. Dapatan kajian ini mencadangkan hubungan iklim sekolah yang signifikan untuk meningkatkan keberkesanan dan komitmen diri guru. Kajian ini juga memberikan sumbangan yang signifikan terhadap teori dan peluasan pengetahuan dengan menjelaskan peranan iklim sekolah dalam meningkatkan komitmen guru, dan juga menyoroti peranan mediator efikasi kendiri yang mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap komitmen guru juga.