PERSEPSI TERHADAP PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ATAS TALIAN SEMASA PANDEMIK DALAM KALANGAN PELAJAR POLITEKNIK SULTAN ABDUL HALIM MU’ADZAM SHAH: (Perception Towards Online Teaching and Learning during Pandemic among Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah Polytechnic Students) (Jurnal Pembangunan Sosial, 2022)
Malaysia bertindak melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan apabila Pertubuhan Kesihatan dunia mengisytiharkan pandemikCOVID-19 pada Mac 2020. Lantaran, pembelajaran kaedah tradisional iaitu secara bersemuka tidak dapat dilakukan, maka, pembelajaran atas talian atau e-pembelajaran menjadi satu kemestian di semua institusi pendidikan termasuk peringkat rendah, menengah dan tertiari. Oleh itu, satu kajian telah dilakukan dalam kalangan pelajar Politeknik Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah. Objektif kajian adalah untuk mengenalpasti kesediaan pelajar mengikuti sesi pengajaran dan pembelajaran secara atas talian semasa PKP, mengkaji tahap persepsi dan motivasi pelajar serta mengkaji pencapaian akademik pelajar yang mengikuti sesi pengajaran dan pembelajaran secara atas talian semasa PKP. Seramai 423 orang responden telah menjawab soal selidik secara atas talian. Data telah dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 28. Hasil kajian mendapati majoriti responden melaporkan bahawa mereka mempunyai kesediaan untuk mengikuti sesi pengajaran dan pembelajaran secara atas talian. Responden juga mempunyai persepsi yang positif terhadap sesi pengajaran dan pembelajaran secar atas talian. Majoriti responden melaporkan bahawa mereka bermotivasi tinggi untuk mengikuti kelas secara atas talian. Kebanyakan responden mencapai prestasi akademikyang diukur melalui PMK adalah memuaskan. Dapatan kajian ini diharapkan dapat membantu pihak yang terlibat terutamanya pendidik dan institusi pengajian dalam merangka modul dan polisi pengajaran dan pembelajaran secara atas talian. ABSTRACTMalaysia prompted to execute the Movement Controlled Order (MCO) once the World Health Organization declared the COVID-19as a pandemic in Mac 2020. As a result, traditional learning method of face-to-face classes ceased to operate in all primary, secondaryand tertiary learning institutions. Therefore, a study was conducted among students of the Politeknik Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah in Jitra, Kedah. The objectives of the study are to identify the students’ readiness for the online teaching and learning session during MCO, to study the students’ levels of perception and motivation, and to study the students’ academic performances who are involved with the online teaching and learning during MCO. A total of 423 respondents had answered an online survey. Data were analysed using the Statistical Package for Social Science (SPSS) version 28. The result of the study found that the majority of respondents reported that they were ready to participate in online teaching and learning sessions. Respondents also have a positive perception of online teaching and learning sessions. The majority of respondents reported that they were highly motivated to take online classes. Most respondents achieved satisfactory academic performance measured through CGPA. It is hoped that the findings of this study will be able to help the parties concerned especially educators and learning institutions in designing online learning modules and policy.