(untitled) (Jurnal Pembangunan Sosial, 2022)
Artikel ini memberi fokus kepada pemikiran Islam Muhammad Uthman El-Muhammady, seorang tokoh Islam Nusantara. Beberapa pandangan dan sumbangan tokoh ini dalam konteks sosial, masyarakat dan kebudayaan akan di analisis dalam artikel ini. Kajian ini mengunakan metode kajian kualitatif dan menganalisis kandungan karya-karya beliau secara diskriptif. Dapatan kajian mendapati bahawa El-Muhammady adalah seorang pejuang Ahli Sunnah Wal-Jamaah dalam kalangan para ilmuan Nusantara. Dalam teori sosial beliau tegas menolak ideologi sosial daripada Barat yang jelas bertentangan dengan al-Quran dan Sunah. Berhubungan dengan istilah Asabiyyah, beliau mempertahankan konsep ini demi kepentingan dan perjuangan Islam seiring dengan ideologi Ibn Khaldun dan juga Ahli Sunnah Wal-Jamaah. Aspek kebudayaan pula, El-Muhammady menjelaskan kebudayaan terbaik adalah kebudayaan Islam tradisional yang menjadi rujukan ketika era pemerintahan Nabi Muhammad SAW. Hasil kajian mendapati bahawa pemikiran Islam El-Muhammady dari perspektif teori sosial, masyarakat Asabiyyah dan kebudayaan sentiasa dalam konteks world view Islam Ahli Sunnah Wal-Jamaah. Segala bentuk world view Barat adalah sesuatu yang bertentangan dengan ajaran Islam. ABSTRACT This article will be discussing on perspective of Muhammad Uthman El-Muhammady in Islamic thought. Part of the ideas will be elaborate in this article. This research will focus on qualitative and descriptively approach to method for analyses the content of his work. In the finding on this research, we will see that El-Muhammady was a fighter of Ahl Sunnah Wal-Jemaah among the Islamic scholars. In the social theory, he firmly rejected social ideologies from the Western perspective that are clearly different from al-Qur’an and Sunnah. In the term of Asabiyyah, he defended this concept for the sake of the interests and struggle of Islam base on ideology by Ibn Khaldun and Ahl Sunnah Wal-Jemaah. In the cultural aspect, El-Muhammady explained that the “golden age” cultural is the Islamic traditional culture base on Prophet Muhammad SAW era. From the analysis, the research found that El-Muhammady Islamic thought in social theory, asabiyyah and culture is consistently with regard to Islamic perspective of Ahl Sunnah Wal-Jemaah. Any philosophy from western perspective is in opposition to the education of Islam.