(untitled) (Jurnal Pembangunan Sosial, 2019)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti hubungan antara kesesuaian dan kerelevanan modul dengan persepsi guru terhadap Modul T3P dalam pembangunan profesionalisme guru. Kajian ini berbentuk deskriptif dengan menggunakan kaedah tinjauan. Populasi kajian terdiri daripada guru-guru Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) di Negeri Perlis, Kedah dan Pulau Pinang. Seramai 60 orang guru dipilih dengan menggunakan persampelan bertujuan. Modul T3P dan soal selidik digunakan sebagai instrumen kajian dan item-item untuk soal selidik diadaptasikan dari kajian-kajian lepas dan tinjauan literatur. Dalam kajian rintis beberapa aspek penyesuaian item telah dijalankan sehingga terhasil nilai Cronbach Alpha yang tinggi (0.90). Data yang dikumpul dianalisis dengan menggunakan statistik deskriptif dan korelasi pearson. Dapatan kajian juga menunjukkan bahawa variabel kesesuaian dan kerelevanan modul T3P mempunyai hubungan yang signifikan dan tinggi dengan persepsi guru terhadap Modul T3P. Dapatan kajian memberi implikasi bahawa pembangunan profesionalisme keguruan yang sesuai dan relevan amat diperlukan untuk menambahbaik kemahiran PdPC bagi menjayakan transformasi pendidikan. Abstract The purpose of this study is to identify the relationship between the suitability and relevance of the module with teachers’ perceptions on the T3P Module in the development of teacher professionalism. This study is using the descriptive survey method. The population of the study consists of Secondary School (SMK) teachers in the states of Perlis, Kedah and Penang. A total of 60 teachers was selected using purposeful sampling. T3P modules and questionnaires were used as research instruments and items for questionnaires were adapted from previous studies and literature reviews. In the pilot study several aspects of item adjustment were carried out resulting in a high Cronbach Alpha value (0.90). The collected data were analyzed using descriptive statistics and Pearson correlations. The findings show that the suitability and relevance variables have a significant and high relationship with teachers’ perceptions with the T3P Module. The findings of the study have implications that the development of suitable and relevant teaching professionalism is essential to improve teaching and facilitating skills for successful educational transformation. Keywords: Teacher professionalism development, lifelong learning, suitability and relevance.