(untitled) (Journal of International Studies, 2020)
Terrorisme global kini merupakan satu isu hangat di serata dunia. Kepentingannya telah menarik perhatian ramai pihak tennasuk para pemimpin dunia dalam menyuarakan pendapat mereka mengenai perlunya satu kaedah yang paling berkesan dalam membanteras ancamannya daripada merebak dan menjejaskan keselamatan dunia sejagat. Artikel ini bertujuan untuk membincangkan pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad, mantan perdana menteri Malaysia, mengenai isu terrorisme global. Walaupun pemikiran beliau mengenai terrorisme ini boleh dianggap bukanlah sesuatu yang barn, namun keberanian beliau untuk menyata dan melaksanakan apa yang beliau rasa sebagai betul dalam konteks memerangi terrorisme merupakan sesuatu yang menarik dan harns diberi perhatian yang sewajamya. Demi kebaikan rakyat dan negara, beliau sanggup melakukan dan melaksanakan apa sahaja dasar kerajaan termasuk membanteras terrorisme walaupun ianya mungkin akan menyebabkan beliau menjadi kurang popular. Ini kerana apa yang lebih penting bagi beliau ialah keamanan dan keselamatan negara terjamin.