(untitled) (Journal of Governance and Development (JGD), 2008)
Pengajian Syariah berasaskan kepada dua unsur utama yang tidak boleh dipisahkan antara satu sama lain. Pertama ialah wahyu Allah yang kebenarannya adalah mutlaq dan bersifat muqaddas, seperti yang terdapat di dalam al-Quran dan al-Sunnah. Bagaimanapun, untuk berfungsi sebagai peraturan yang mengikat dan sesuai dipraktikkan dalam kehidupan manusia secara fitrahnya bersifat boleh-ubah. Wahyu tersebut memerlukan kefahaman manusia dalam menanggapi dan mentafsirkan maksudnya. Oleh yang demikian unsur kedua terpenting sebagai mekanisme pemangkin keberkesanan pengajian Syariah ialah pemahaman fuqaha terhadap nas-nas berkenaan. Keunikan hubungan antara wahyu dan akal serta kefahaman manusia dapat memastikan pengajian Syariah sentiasa unggul dan berdaya-saing untuk berkembang. Sehubungan itu, fuqaha atau penyelidik di bidang pengajian Syariah berijtihad dan melakukan usaha-usaha penyelidikan dengan meluas. Mereka berijtihad untuk memahami nas-nas al-Quran dan al-Sunnah. Usul fiqh digunakan secara berhemah dan berkesan dalam usaha membentuk kaedah-kaedah umum untuk direalisasikan pada isu-isu hukum yang lebih khusus atau sebaliknya.