(untitled) (Journal of Governance and Development (JGD), 2006)
Perniagaan perbankan di Malaysia mengalami perubahan yang pesat bagi menyesuaikan dengan keadaan semasa hari ini. Perbankan elektronik merupakan satu cabaran baru dalam era teknologi maklumat terkini khususnya dalam menjayakan perihal berkaitan transaksi maya. Kad kredit dilihat sebagai satu alat popular dalam melaksanakan urusniaga maya khususnya berkaitan dengan soal pembayaran. Antara masalah paling utama perbankan Internet adalah pencerobohan maklumat pelanggan seperti maklumat kad kredit. Hakikatnya pencerobohan ini boleh berlaku dalam dua keadaan iaitu pihak tidak bertanggungjawab berjaya mengakses maklumat peribadi pelanggan semasa urusan perbankan menerusi Internet dilakukan serta kaedah â€œphishingâ€ atau kecurian identity menerusi laman web palsu. Walau bagaimanapun, pelanggan khususnya umat Islam seringkali meragui penggunaan kad kredit kerana ia dikatakan bertentangan dengan syaraâ€™. Justeru, kertas kerja ini adalah bertujuan untuk melihat isu-isu keselamatan penggunaan kad kredit menerusi transaksi atas talian serta penggunaan kad kredit di sisi syaraâ€™ dalam urusniaga harian.