PEMBUDAYAAN USAHAWAN DALAM ISLAM: TEORI DAN APLIKASI CULTURALIZATION OF ENTREPRENEUR IN ISLAM: THEORY AND APPLICATION (International Journal of Islamic Business, 2016)
Para sarjana sependapat, personaliti usahawan seperti berkeyakinan, kuat berusaha, berani mencuba, bermotivasi dan berkeinginan kepada autonomi adalah bersifat universal yang merentasi ras, budaya, mahupun batasan geografikal. Namun, apabila kerjaya profesional ini dikaitkan dengan agama Islam, segala tingkahlaku mereka perlu dilakukan secara holistik berdasarkan petunjuk Islam. Artikel ini memfokuskan kepada pembudayaan keusahawanan dalam Islam. Huraian pembudayaan tersebut adalah berasaskan piawaian yang telah ditetapkan oleh al-Quran dan Hadith serta pandangan intelektual Islam. Falsafah keusahawanan Islam adalah berlandaskan kepada Rabbani kerana perlaksanaan aktiviti juga merupakan sebahagian daripada syariat Islam. Justeru, personaliti usahawan Islam bukan sekadar mengandungi ciri-ciri yang dinamik dan berkompitensi, malah ia turut menekankan kesepaduannya dengan elemen-elemen spiritual.AbstractScholars agree, entrepreneur personalities such as confident, hardworking, dare to try, motivated and eager to autonomy are universal in nature, which transcends racial, cultural, or geographical limitations. However, if this professional career is associated with Islam, all their behavior should be done in a holistic manner based on the Islamic guidelines. This article focuses on the entrepreneurial acculturation in Islam. Explanation of acculturation is based on standards set by the Quran and Hadith and Islamic intellectual thoughts. The philosophy of Islamic entrepreneurial is based on Rabbani as implementation activities are also part of the Islamic Shari'a. Thus, Islamic entrepreneur personality not only contains the dynamic and competent features, but also emphasizes the integration with spiritual elements.Keywords: entrepreneur, economy, worldview and Islam