PENGARUH KOMUNIS DI DAERAH SIK DAN BALING, KEDAH, 1948-1989: (The Influence Of Communism In The District of Sik And Baling, Kedah, 1948-1989) (Applied History Journal of Merong Mahawangsa, 2024)
Proklamasi Darurat di Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1948 menyaksikan gerakan Komunis, di bawah Parti Komunis Malaya (PKM), menjalankan operasi bersenjata dan aktiviti subversif di seluruh Semenanjung Malaysia, termasuk di negeri Kedah. Di negeri Kedah, daerah Sik dan Baling telah berhadapan dengan ancaman komunis yang dianggap sebagai ancaman terhadap keselamatan dan telah mencipta suasana panik dalam kalangan penduduk pada tempoh tersebut. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk meneliti pengaruh komunis di daerah Sik dan Baling, Kedah, dari tahun 1948 hingga 1989. Objektif utama kajian ini adalah mengkaji pengaruh komunis di daerah Sik dan Baling dalam tempoh tersebut. Skop kajian ini tertumpu sepenuhnya kepada aktiviti komunis di daerah Sik dan Baling tanpa merangkumi kawasan lain dalam negeri Kedah. Tempoh kajian ini meliputi tahun 1948 hingga 1989, dipilih kerana proklamasi darurat pada tahun 1948 dan penandatanganan Perjanjian Damai Hatyai pada tahun 1989. Kajian ini menggunakan metodologi sejarah yang melibatkan pelbagai tindakan seperti heuristik, kritikan, analisis, dan histriografi. Sumber dan bahan kajian diperoleh daripada Arkib Negara Malaysia, Cawangan Kedah/Perlis Arkib Negara Malaysia, Perpustakaan Awam negeri Kedah, Perpustakaan Utama Universiti Malaya, Perpustakaan Tun Sri Lanang, Universiti Kebangsaan Malaysia, dan banyak lagi. Hasil kajian menunjukkan bahawa Kerajaan Malaysia berjaya mengendalikan ancaman komunis di kedua-dua daerah tersebut. Kejayaan ini diperkuat oleh perjanjian damai pada 2 Disember 1989 antara Komunis, Kerajaan Malaysia, dan Thailand, yang menyaksikan komunis bersetuju untuk menghentikan perjuangan bersenjata yang berlangsung selama 41 tahun. Peristiwa bersejarah ini memberikan keyakinan kepada rakyat tentang kemampuan kerajaan untuk melindungi keselamatan mereka dan memperkuat kepercayaan serta kesetiaan mereka kepada kerajaan.ABSTRACTThe Proclamation of Emergency in the Federation of Malaya in 1948 witnessed the Communist movement, led by the Malayan Communist Party (PKM), actively engaging in armed operations and subversive activities across the entire Malay Peninsula, including the state of Kedah. In Kedah, the districts of Sik and Baling faced the Communist threat, which was perceived as a significant threat to security, leading to a sense of panic among the local population during that period. Consequently, this study aims to examine the influence of Communism in the Sik and Baling districts of Kedah from 1948 to 1989. The primary objective of this study is to assess the impact of Communism in the Sik and Baling districts during this period. The scope of this research exclusively focuses on Communist activities in these districts, excluding other areas within Kedah. The chosen time frame spans from 1948 to 1989, a selection driven by the proclamation of the emergency in 1948 and the signing of the Hatyai Peace Agreement in 1989. This study employs a historical methodology involving various actions such as heuristics, criticism, analysis, and historiography. Research materials and sources were obtained from the National Archives of Malaysia, the Kedah/Perlis branch of the National Archives of Malaysia, the State Public Library of Kedah, the Main Library of the University of Malaya, the Tun Sri LAnang Library, the National University of Malaysia, and others. The study's findings indicate that the Malaysian government successfully managed the Communist threat in both districts. This success was further reinforced by the historic peace agreement on December 2, 1989, between the Communists, the Malaysian government, and Thailand, which led to the Communists agreeing to cease their armed struggle that had lasted for 41 years. This historic event instilled confidence in the people regarding the government's ability to protect their safety and strengthened their trust and loyalty to the government.